سفارش تبلیغ
صبا ویژن

رسانه های اجتماعی

نظر

تاثیرات فضای مجازی در خانواده

افزایش استفاده از اینترنت و به ویژه شبکه­ های اجتماعی موبایلی این روزها به رغم استفاده ­های مفیدی که دارد، در کنار اشتغال به کار طولانی والدین و تغییر نگرش والدین به تربیت فرزندان، موجبات دوری اعضای خانواده از یکدیگر را فراهم ساخته است به گونه­ ای که به رغم نزدیکی فیزیکی و در زیر یک سقف بودن در داخل خانواده، گاه فاصله عاطفی و معنوی زیادی را از یکدیگر تجربه می­ کنند و افراد خانواده کمترین مراودات و گفتگوی همدلانه را با هم دارند.

با ورود وسایل و تکنولوژی­ های جدید به خانه ­ها والدین و فرزندان ساعت ­های متمادی در کنار یکدیگر می نشینند بدون آن که حرفی برای گفتن داشته باشند. دیگر کمتر خانواده ­هایی را می ­توان یافت که اعضای آن دور هم بنشینند و درباره موضوعات مختلف خانوادگی با هم گفتگو کنند و نظرات همدیگر را در باره موضوعات مختلف جویا شوند.


در حال حاضر 12 میلیون کاربر ایرانی زیر 18سال در تلگرام فعالیت دارند در حالیکه در جامعه ما هنوز استفاده از موبایل و اینترنت و دیگر شبکه ­های اجتماعی به خوبی فرهنگ­ سازی نشده است. امروزه سهم گفتگوی زوجین با یکدیگر و با فرزندان بسیار کم شده است. زن و شوهر احتیاج دارند با هم صبحت کنند و همینطور با فرزندان خود در مورد مسایل روزمره گفت و گو داشته باشند ولی استفاده از شبکه­ های مجازی منجر شده است که فززندان در عالمی دیگر سرگردان و رها شوند. کاربری کنترل نشده فضای مجازی موجب می ­شود نوجوانان، منزوی و دچار افت اخلاقی و پرخاشگری شوند و دیگر پدر و مادر را به عنوان دوست و رفیق خود ندانند و همچنین تمایل به جنس مخالف داشته باشند.

تاثیرات فضای مجازی در خانواده

از سویی دیگر، در این شبکه ‎ها امکان هنجارشکنی ‎های اخلاقی و فرهنگی نیز وجود دارد و افراد می ‎توانند بدون هیچ حدومرزی وارد ارتباط با دیگران شوند. این امور سبب شده که بسیاری از شبکه ‎های اجتماعی بسته (فیلترینگ) شوند و در حقیقت، ساده ‎ترین راه برای مقابله برای آن ها انتخاب شود. این شیوه اگرچه ناکارآمد است و امکان عبور از آن وجود دارد، ظاهراً تنها راه مقابله است. در بعد اخلاقی و فرهنگی، شبکه ‎های اجتماعی می ‎توانند با قدرت و سرعت قابل توجهی فرهنگ و اخلاقیات را انتقال دهند؛ حتی در خود کشورهای غربی نیز بسیاری از هنجارهای اخلاقی در شبکه ‎های اجتماعی شکسته می ‎شوند. امروزه رخ دادهایی هم چون افزایش طلاق و فروپاشی خانواده و... به شبکه ‎های اجتماعی نسبت داده می ‎شود.

در هر صورت، شبکه ‎های اجتماعی می ‎توانند ابزار بسیار مناسبی برای مدیریت جنگ نرم باشند و برای هر دو طرف استفاده کننده، این امکان را فراهم می ‎آورد که محتوای مورد نظر خود را در این شبکه ‎ها ارائه کنند و در حقیقت، رقابت فرهنگی و اجتماعی را می ‎توان در این شبکه ‎ها به خوبی مشاهده کرد.