سفارش تبلیغ
صبا ویژن

رسانه های اجتماعی

نظر

تِلِگرام یا به انگلیسی    : Telegram

یک سرویس پیام‌رسان متن‌باز چندسکویی مبتنی بر رایانش ابری است. تلگرام رسماً برای اندروید، ویندوز فون و آی ‌اواس مانند تبلت‌ها و دستگاه‌های بدون وای-فای در دسترس است. نرم‌افزارهای کلاینت غیررسمی برای نسخه ای او اس ده، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ مایکروسافت ویندوز از توسعه‌دهنده‌های مستقل که از رابط برنامه‌نویسی کاربردی تلگرام استفاده می‌کنند در دسترس هستند. کاربران تلگرام امکان ارسال پیام، نگاره، ویدئو و همه گونه پرونده‌های خودویرانگر و رمزنگاری‌شده را تا حجم 1/5 گیگابایت دارند.

تلگرام توسط دو برادر با نام‌های پاول دورف و نیکلای دورف به بازار آمد. پاول دورف برادر کوچک نیکلای دورف است. پشتیبان مالی این پروژه، سازمان غیرانتفاعی کارآفرینی در آلمان است.

 تلگرام

 


شمار کاربران


در اکتبر 2013 تلگرام روزانه صد هزار کاربر فعال داشت که در 24 مارس 2014 این شمار به 15 میلیون رسید.

 در دسامبر 2014، تلگرام اعلام کرد که بیش از 50 میلیون کاربر فعال دارد که روزانه بیش از یک میلیارد پیام همرسانی می‌کنند میزان همرسانی پیام‌ها در بازه زمانی پنج‌ماهه دو برابر شد و به 2 میلیارد پیام در روز رسید. در سپتامبر 2015، اعلام شد که تلگرام بیش از 60 میلیون کاربر فعال دارد که روزانه 12 میلیارد پیام با یکدیگر همرسانی می‌کنند در فوریه 2015، شُمار ثبت نام کنندگان در تلگرام به 350 هزار کاربر در روز رسید و در مجموع روزانه بیش از 15 میلیارد پیام در بستر این پیام‌رسان فرستاده شد.

 در سال 2017، تلگرام با حدود 180 میلیون کاربر هفتمین پیام‌رسان پرکاربرد شناخته شد در این فهرست، تلگرام با پیام‌رسان فیس‌بوک و واتس‌اپ در جایگاه نخست هستند در 2020 تلگرام کاربران خود را بیش از 400 میلیون اعلام کرد

در ایران، برپایه نظرسنجی انجام‌شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، تلگرام تا پیش از فیلتر شدن، محبوب‌ترین پیام‌رسان بود. به‌گونه‌ای که در سال 1396، 62?2 درصد ایرانیان عضو آن بوده‌اند.

 

امنیت


سازندگان تلگرام بر امنیت برنامه خود تأکید بسیاری دارند. در نوامبر سال 2014 یک جایزه سیصد هزار دلاری برای یافتن باگ بر روی تلگرام اعلام شد که خود نشان از اطمینان برنامه نویسان تلگرام دارد. این مسابقه در فوریه 2015 بدون برنده پایان یافت. در سال 2015 شرکت امنیتی غیرانتفاعی بنیاد مرزهای الکترونیکی رتبه 4 از 7 را به بخش پیام‌رسان و رتبه 7 از 7 را به بخش «چت‌های محرمانه» این نرم‌افزار داد. با اینحال همواره بحث‌هایی در خصوص ارتباط سازنده روسی این نرم‌افزار با دولت روسیه مطرح می‌شود که چندی قبل سخنگوی دولت روسیه و همچنین پاول دوروف این شایعات را تکذیب کردند.

 تاریخچه تلگرام

 

گروه

گروه‌ها یکی از بخش‌های اصلی پیام‌رسان تلگرام هستند. به‌طوری‌که کاربران می‌توانند با پیوستن به گروه‌ها به صورت چند سویه با دیگران ارتباط برقرار کنند. گروه‌های نخستین، توانایی پذیرش 200 عضو را داشتند؛ ولی تلگرام در ویرایش‌های بعدی، توانایی پذیرش گروه عادی به سوپر گروه و افزایش اعضا را از 200 به 500 و سپس به 5000 نفر را در دسترس همگان قرار داد.

از ویرایش مارس 2016، مدیران گروه‌ها می‌توانند پیام سنجاق شده را در بالای گروه‌ها قرار دهند که از آن به «اطلاعیه» نیز نام برده می‌شود. از دیگر موارد می‌توان به انتخاب شناسه برای گروه‌ها و ساخت گروه‌های عمومی اشاره کرد که توانایی جستجوی گروه‌ها بر اساس شناسه را برای کاربران فراهم می‌کند.

 

کانال

کانال تلگرام، مسیر یک سویه‌ای است که فقط ادمین می‌تواند در آن پُست‌های دلخواه را برای اعضای کانال منتشر کند و دیگر اعضا امکان اضافه کردن پست در آن را ندارند از کانال می‌توان برای پیام‌رسانی به‌شمار نامحدودی از کاربران استفاده کرد این کانال‌ها می‌توانند به صورت عمومی‌باشند و همه کاربران بتوانند در آن عضو شوند یا خصوصی باشند و امکان عضویت برای همه نباشد.

 

ربات

در ژوئن 2015، تلگرام اجازه ساخت ربات را به کاربران ثالث داد. این ربات‌ها حساب‌های کاربری هستند که از روی یک برنامه اجرا می‌شوند.

 

چت‌های محرمانه

پیام‌ها همچنان می‌توانند به صورت رمزنگاری دوسویه ارسال شوند. این پیام‌ها با سرویس پروتکل MTProto رمزگذاری می‌شوند.

 

تماس صوتی

در اواخر مارس 2017، تلگرام تماس صوتی خود را معرفی کرد. تماس‌ها بر مبنای شیوه رمزگذاری سرتاسر چت‌های محرمانه ساخته شده‌است.

 

تلگرام در ایران

 

قبل از فیلترینگ، بیش از 80 درصد از کاربران ایرانی از تلگرام استفاده می‌کردند تا شهریور 1395، بیش از 20 میلیون کاربر ایرانی در تلگرام فعالیت می‌کردند تلگرام در اواخر ماه مارس 2018 اعلام کرد که نزدیک به 200 میلیون کاربر فعال در سرتاسر جهان دارد که بیش از 40 میلیون نفر از کاربران آن (یک پنجم کل کاربران) در ایران بودند. بر پایه نظرسنجی انجام‌شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران ایسپا، تلگرام تا پیش از فیلتر شدن، محبوب‌ترین پیام‌رسان بود. به گونه‌ای که در سال 1396، 62?2 درصد ایرانیان عضو آن بوده‌اند.

تلگرام در اطلاع‌رسانی و بسیج اجتماعی برای کارهای امدادی از جمله در زمین‌لرزه 1396 ازگله تأثیرگذار بوده‌است.